Tapahtuman oletuskuva

Webinaari tekoälyn sanastotyöstä

7.11.2022 09:30

Webinaari

Tekoälyä pidetään julkisessa keskustelussa milloin kiinnostavana, milloin uhkana – ja kaikkea tältä väliltä. Tekoälyn ydintä ovat matemaattiset algoritmit ja käyttövoimana toimii data. Näiden avulla koulutettavat koneoppimisen sovellukset ovat aina alun perin ihmisten tekemiä ja ohjaamia, joten ei ole yhdentekevää, kenen logiikka, arvot ja tarkoitusperät ohjaavat koneoppimista.

Matemaatikon tai laitteistokehittäjän näkemykset hyvistä tekoälyistä voivat jättää huomiotta ne käyttötarpeet, joita esimerkiksi lääkärillä, filosofilla tai urheilijalla on tekoälyä hyödyntävissä palveluissa – puhumattakaan lukemattomien eri alojen tuotekehittäjien tulevaisuuskuvista. Erilaisten tarpeiden yhteensovittamiseksi on tärkeää, että kaikki tekoälyn parissa toimivat ymmärtävät alan termistön samalla tavalla. Esimerkiksi kun sovimme tekoälyjä, tekoälyavusteisista järjestelmiä, autonomisista järjestelmiä tai robotiikkaa kuvaavista termeistä, tiedämme selkeästi mitä niillä tarkoitetaan. Samalla sääntelyn ja alan toimijoiden yhteys vahvistuu.

Standardisoinnissa haluamme yhtenäistää tekoälyn termistöä ja järjestämme aiheesta webinaarin 7.11.2022. Webinaari toimii lähtölaukauksena suomenkielisen termistön vakiinnuttamiselle alan standardeihin ja sääntelyyn. Esittelemme lyhyesti alan ensimmäiset englanninkieliset, kansainväliset standardit ja ne käsitteet, joiden merkitykset ovat alalla herättäneet eniten keskustelua Suomessa ja kansainvälisesti.

Webinaarin päätteeksi kutsumme kaikki kiinnostuneet tahot esittämään omat näkemyksensä ja perustelunsa tekoälyä koskeville suomenkielisille termeille. Tämä dialogi toimii pohjana standardien termityöpajalle, käännöstyölle ja lopulta vuoden 2023 alussa julkaistavien ensimmäisten suomenkielisten tekoälyä koskevien standardien julkaisulle. Kannustamme erityisen laajasti ja matalalla kynnyksellä IT-sanastotyön ja sääntelyn asiantuntijoita, kasvatuksen ja kansalaisyhteiskunnan ja muita tekoälystä kiinnostuneiden tahojen edustajia osallistumaan.

Ohjelma

SFS:n esittely ja tekoälyn standardisointi Suomessa
Meri Valtiala, asiantuntija, SFS

Tekoälyn sanastotyöstä SFS:n käännösprosessista, tulevasta työpajasta ja sanastotyöstä
Markus Inkeri, kääntäjä, SFS

Tekoälystandardien vieminen yrityksen arkeen
Kai Salmela, AI Specialist, Robocoast EDIH

Kokemuksia julkisen hallinnon sanastotyöstä
Hannu Ojala, johtava asiantuntija, DVV

Q&A

Haluatko osallistua myös tekoälyn sanastotyöpajaan?

Työpaja pidetään webinaarin jälkeen. Ilmoittaudu sähköpostitse Meri Valtialalle.

Ilmoittautuminen on päättynyt.

Ajankohta

Alkaa:  

7.11.2022 09:30

Päättyy:  

7.11.2022 10:15

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Webinaari


Lisätiedot

Meri Valtiala

asiantuntija, SFS

meri.valtiala@sfs.fi